BIO

Olen monipuolinen muusikko. Laulan, sanoitan, sovitan, soitan selloa ja sähköselloa ja toimin konserttimanagerina. Myös musiikkifestivaaleja olen järjestänyt sekä ollut järjestämässä. Oma festivaalini on nimeltään Septemberfest ja sitä olen pyörittänyt aktiivisesti vuodesta 2010.

Keväisin ja syksyisin järjestän isoja kiertueita Lappiin; vuodesta 2006 ensin klassisia konsertteja ja pari viimeistä vuotta myös kevyempääkin musiikkia. Iskelmät, tangot, pophitit ja myös jännät sovitukseni klassisista teoksista soivat usein keikoilla niin kirkoissa, konserttisaleissa, salongeissa ja myös yksityistilaisuuksissa.

Minua on aina kiinnostanut kevyt musiikki klassisen ohella. Pikkutyttönä halusin syntikan, mutta en sitä saanut. Klassinen koulutus piti otteessaan. Kuuntelin ”salaa” kaverilta saatua kasettia, jolla oli mm. Kake Randelinin ja Pave Maijasen hittejä. Ne tekivät suuren vaikutuksen sekä myös Stock-Aitken-Waterman -tuottajakolmikon tekemät kasarijytkehitit. Näistä saadut vaikutteet kuuluvat omassa musiikissani ja sovituksissani tänäkin päivänä.

Piti odottaa vajaa parikymppiseksi, jolloin sain käyttööni ison, 16-raitaisen Yamaha PSR 7000 -syntetisaattorin. Tein sillä pöytälaatikkoon n. 1000 biisiä. En silloin uskaltanut julkaista teoksiani, mutta nyttemmin olen alkanut laittaa niitä YouTubeen. Samalla syntikalla yhä teen biisejä ja sovituksia. Nykyisin minulla on lisänä Logic Pro -tietokoneohjelma. Musiikkini on aina perustunut improvisaatioon; en kirjoita mitään ylös, enkä suunnittele etukäteen. Improvisoin keikoilla ja myös levytyksissä, kun teen sähkösellolla raitaa kappaleeseen. Pikkutyttönä saatoin istua pianon ääressä tuntikausia ja improvisoida omia sävellyksiä. Suurimman osan itse nauhoitin C-kaseteille, jotka kaikki ovat yhä tallella. Niistäpä olisi kiva koostaa jotain.

Yhteistyökumppaneita: puvut, kuvat, meikit, kampaukset, äänitykset…

Minulla on monia yhteistyökumppaneita. Helsingissä liikettään pitävä Nina Orell on hovimeikkaajani ja -kampaajani, ja Maarit Myller on myös tehnyt minulle upeita kuvausmeikkejä. Kuvaajinani toimivat mm. Ville Paul Paasimaa. Edesmennyt isäni, kirurgi Ilkka Toivio (1931–2015) ehti ottaa minusta monta taiteilijakuvaa, joista osaa käytän vieläkin. Pukusuunnittelijani on mm. oopperoissa ja teattereissa suunnittelijana toiminut Eija Mizohata. Äitini Terttu (Tepa) Toivio on myös tehnyt minulle esiintymispukuja. Hannu Lamminmäki Musapaahtimosta tekee kevyen musiikin levyni miksaukset; Matti Heinonen Pro Audile Oy:stä nauhoittaa klassiset levyni ja tekee niiden miksaukset. Levyjeni painopaikka on Z-Trading Helsingissä. Graafikkoni ja nettisivujeni suunnittelija on Minna Hölttä Hyvä Ihme Design. Levyjeni grafiikoista on osin vastannut myös vanhempi veljeni, säveltäjä-huilisti-graafikko Lauri Toivio. Näiden huipputekijöiden lisäksi minulla on monia muita yhteistyökumppaneita eri toiminta-aloilta. Erityisesti Lapissa, jonne olen järjestänyt kiertueita vuodesta 2006.

Seeli, laulaja

Olen lyyris-dramaattinen sopraano. Äänialani on Isosta A:sta (sellon matalimpia ääniä) 3-viivaisiin säveliin (koloratuuri). Äänelleni ja tyylilleni sopii romanttiset aariat mm. Puccinin, Bellinin ja Rossinin oopperoista. Olen vuoden 2016 aikana esiintynyt sopraanona useissa kotimaan kirkoissa ja yksityistilaisuuksissa, myös messuissa kanttorien kanssa. Pidän virsien ja erityisesti vanhojen sellaisten laulamisesta. Tykkään myös laulaa mm. Oskar ja Aarre Merikannon, Toivo Kuulan ja Jean Sibeliuksen teoksia. Laulan tanssikeikoilla iskelmää, tangoa ja poppiakin. Lauluhistoriastani: Osasin kuulemma laulaa, ennen kuin osasin puhua. Sitä tulikin kai lauleskeltua kaikenlaista lapsuudessa ja nuoruudessa. Koulun joulujuhlissa lauloin Herodeksena Tiernapojissa. Haaveilin iskelmä- ja oopperalaulajan urasta, mutta olin liian ujo avatakseni suutani yleisön edessä. Sellon taakse oli niin kiva piiloutua! Myöhemmin uskaltauduin laulamaan julkisesti. Kävin pop-koelauluissa mm. Helsingissä ja Lontoossa, mutta asia ei ottanut tuulta alleen. Osallistuin muutamiin popsävellyskilpailuihinkin. Käyn myös yksityisillä laulutunneilla.

Iskelmiä ja poppia tykkään laulaa mm. Lea Lavenin, Kaija Koon, Whitney Houstonin, Barbra Streisandin, Madonnan, Katri Helenan, Paula Koivuniemen, Vicky Rostin, Kirsi Rannon, Arja Korisevan, Kirkan ym. hittejä. Tanssikeikoilla esitän vain hittejä hitin perään. Äänentoistoni on Bose L1 Model II isoimpine bassoyksikköineen. Se takaa mahtavat jytkeet tilassa kuin tilassa 1000 ihmiselle. Myös pienissä tiloissa ko. laitteet toimivat erittäin hyvin. Käytän tarvittaessa myös pienempiä Genelec-kaiuttimiamme. Minulla on omat tunnelmavalot keikoille.

Olemme tehneet tanssikeikkoja isoilla lavoilla (mm. Lapland Hotelsit) sekä pienissä kapakoissa ja konserttisaleissa iskelmäkonsertteja. Ohjelmisto on laaja; se kattaa niin rokit, popit, Finnhitsit, iskelmät ja tangot. Itse kertakaikkiaan rakastan esiintymistä ja varsinkin laulamista – ja tunnelman nostattamista hyvillä biiseillä!

Seeli, sähkösellisti

Minulta usein kysytään, että miksi soitan sähköselloa. Vastaukseni on, että solistin äänen pitää kantaa koneen soittaman taustamusiikin yli ja se onnistuu vain vahvistetulla soittimella. Toki puusellonkin voi vahvistaa mikrofoneilla, mutta mikseipä yksinkertaisesti ottaisi käteen sähköselloa ja iskeä piuhat vaan kiinni? Hankin Yamaha-merkkisen sähköselloni pari vuotta sitten – soitan sillä myös 1. pop-levylläni Seeli Toivio: Grand Pop. Teen sähkösellokeikkaa myös duona sellisti ja muotisuunnittelija Helena Plathánin kanssa. Yhtyeemme nimi on Absolute Girls. Sähkösellon soittaminen on yllättävän vaativaa, koska soitin on niin kosketusherkkä. Aluksi minulla meni muutamia päiviä, ennen kuin pystyin tuottamaan sillä minua miellyttävää ääntä. Sähkösoittimen soittamisen ansiosta koen kehittyneeni etenkin ääniasioissa; ymmärrän paremmin akustiikkaa erilaisissa tiloissa ja puusellolla soittaessani koen soittavani paljon rennommin ja rohkeammin, kuin aikaisemmin.

Seeli, klassinen sellisti

Aloitin viulunsoitolla 3-vuotiaana, mutta se vaihtui selloon 4-vuotiaana. En tykännyt soittaa viulua. Minusta on yksi ainoa valokuva viulua soittamassa, ja murjotan siinä kuvassa. Sellon kanssa sen sijaan sujuikin paremmin. Opiskelin sellonsoittoa ensin Lahden Päijät-Hämeen konservatoriossa Jouko Paavolan oppilaana. Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla opiskelin Hannu Kiiskin ja Marcel Bergmanin oppilaana, ja yliopistopuolella Erkki Raution ja Martti Rousin luokalla. Ulkomailla olen opiskellut Budapestin Liszt-Akatemiassa Miklós Perényin kanssa sekä Lontoon Royal Academy of Musicissa David Strangen luokalla. Minulla on sellodiplomit ja Royal Academy of Musicista (Dip. R.A.M., Postgraduate Performance) ja Sibelius-Akatemiasta (Musiikin maisterin tutkinto).

Valmistuin musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta, aiheenani sellonsoiton vasemman käden tekniikan kehitys 1700-luvulta nykypäiviin sekä oman vasemman käden tekniikan esittely. Hyödynnän tekniikkaani erityisesti virtuoositeoksissa, kuten mm. Paganinin ja Sarasaten kappaleissa. Sello-ohjelmistooni (teoksia 1600–2000-luvuilta) kuuluukin myös viulukappaleita, joista olen tehnyt omat selloversioni: mm. Sarasaten Carmen-fantasia ja Mustalaislaulut, Wieniawskin Scherzo-Tarantella, Bazzinin Vuorenpeikkojen tanssi sekä Paganinin Mooses-fantasia kuuluvat ohjelmistoon. Haaveenani on saada väitöskirjani julkaistua ja päästä luennoimaan ulkomaillekin.

Klassisena sellistinä esitän mielelläni monipuolista kamarimusiikkia – erityisesti romanttista musiikkia 1800-luvulta. Selloni on yli 200-vuotias Nicholas L’Ainé -sello vuodelta 1810. Olen soittanut sillä 13-vuotiaasta. Olen levyttänyt monta klassista CD-levyä, jotka olen myös tuottanut.

Olen nuoresta asti esiintynyt maailmalla monissa eri maissa, mm. USA:n Carnegie Hallissa kahdesti, Japanissa isoilla kiertueilla sekä Euroopan eri maissa televisiossa ja radiossa. 9-vuotiaana oli solistidebyyttini Lahden konserttitalolla, jolloin esitin Händelin sellokonserton orkesterin solistina. Kyseinen esitys on videolla yhä tallessa! Ehkäpä sen voisi laittaa YouTubeen. Olen osallistunut lukemattomiin sellokilpailuihin. Joskus voitin, joskus jäin alemmille sijoille, ja joskus ei onnistanut ollenkaan. 13-vuotiaana osallistuin ensimmäisiin kilpailuihini, Espoon kamarimusiikkikilpailuun, jonka voitin. Sen jälkeen seurasi useita ns. ”nauhakilpailuja”; Turun sellokilpailuihin osallistuin kahdesti ja sijoituin ihan kivasti niissä päästen molemmissa finaaliin. Se oli sitä aikaa, kun kotimaiset klassiset musiikkikilpailut televisioitiin ja radioitiin ja lehdet kirjoittivat niistä isosti. Lontoossa opiskellessani voitin BBC:n ison solistikilpailun. Olin aikoinani myös Suomen edustaja EBU:n solistikilpailussa, jonka finaalissa kisasin Varsovassa.

Nuorena tyttönä tuli käytyä myös useilla mestarikursseilla mm. Wienissä, Lontoossa ja Budapestissa. 16-vuotiaana kiersin Eurooppaa kansainvälisten nuoriso-orkestereiden soolosellistinä. Orkestereita johtivat huippukapellimestarit, kuten mm. Claudio Abbado, Michael Gielen, Mstislav Rostropovitsh ja Peter Eötvös.

Olen perustanut ja ollut perustajajäsen monissa kamariyhtyeissä, mm. Duo Peili (kanteleensoittaja Hedi Viisman kanssa), Duo Toivio-Puusepp (harpisti Lily-Marlene Puuseppin kanssa), Romanttiset Virtuoosit (saksofonisti Olli-Pekka Tuomisalon ja pianisti Risto-Matti Marinin kanssa), Oceanides – Aallottaret (harpisti Lily-Marlene Puuseppin, huilisti Malla Vivolinin, viulisti Linda Hedlundin ja alttoviulisti Maya Egashiran kanssa), Trio Ideale (baritoni Petteri Lehikoisen ja harpisti Lily-Marlene Puuseppin kanssa), ja tietysti oman veljeni Kalle Toivion kanssa Duo Toivio. Kallen kanssa olen esiintynyt lapsuudesta saakka. Hän on pianisti ja urkuri, huippu molemmissa lajeissa. New Yorkin Carnegie Hallissakin ollaan esiinnytty kahdesti.

Seeli vapaa-ajalla

Harrastan liikuntaa: rullaluistelu, maastoluistelu, pyöräily, uinti, laskettelu ja hiihto kuuluvat intohimoihini aina ajan salliessa. Olen hiihtänyt Finlandia-hiihdon (50 km) 4 kertaa. Tykkään myös elokuvista sekä postimerkkeilystä.

Mikä minua tällä hetkellä kiehtoo: Torkkupeiton virkkaus.

Vieraile myös Facebook-sivuillani!

 

Share This