Havaintoja sellistin silmillä ja mielellä, nyt kun myös laulajan tiellä. Laulajan on kyllä helppoa matkustaa! Ei ole lootaa olalla, siis sitä selloa. Sellonkantaminen kyllä opettaa soittajalle maailmasta yhtä ja toista. Se nöyrryttää, vahvistaa, antaa asioille niiden oikeat mittasuhteet: näin niinkun matkustamisen näkökulmasta.

Sinulla ei olekaan sitä mötikkää vierelläsi, kun jonotat turvatarkastukseen. Et saa kummeksuvia katseita. Et kuule pientä supinaa sieltä ja täältä: ”oh she’s carrying a cello..!” Jalkasi ikään kuin liitävät lentokentän käytäviä – koska se 7-10 kiloa on poissa olaltasi.

Kun jonotat lentokoneeseen portilla, kukaan virkailija ei tule luoksesi kyselemään, neuvomaan, ohjaamaan, opastamaan, käskemään, pyytelemään. Et myöskään pääse koneeseen ekana. Mutta et haluakaan!

On kiva istuskella ja odottaa jonon lyhenemistä. Mutta sellon kanssa viimeisenä koneeseen on jokseenkin traumatisoiva kokemus, ja varsinkin jos olet väsynyt: tunnet, että kaikki koneessa jo penkeillään istuvat matkustajat tuijottavat ahtaalla käytävällä tehtävää kuljetusoperaatiotasi ja sitä, miten laitat (ja tämä on se psyykkisesti rasittamattomampi tapa) sellon joko täydessä hiljaisuudessa omalle paikalleen tai niin (ja tämä on se traumatisoivampi tapa), että kaksi tai kolme lentoemäntää tai -stuerttia häärää siinä ympärillä ja tyrkyttää extravöitä sun muita kiinnityshärveleitä. ”That thing shouldn’t be here”, kuulet jostain ja rasituksen jäinen piikki iskee aivoihisi. Kun viimein lysähdät penkillesi, tunnet olevasi paitsi jumalattoman helpottunut ja kiusallisen tietoinen siitä, että olet taas kerran tämän lennon ”jotenkin erilainen” matkustaja.

Mutta heh. Laulaja ei voi matkustaessaan mitenkään kerskua olevansa laulaja, ellei rupea vääntämään jotain virttä. Sellistipä herättää uhkealla sisääntulollaan voittamatonta rispektiä: kas siinäpä upea, todellinen muusikko, on se vaan glamouria muusikoiden elämä, matkustelevat vaan! Ja laulaja nuolee näppejään kaikessa rauhassaan ja miettii elämän ihmeellisyyttä.

Share This

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla että hyväksyt sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön, sekä hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.