BIO

Olen monipuolinen muusikko. Laulan, sanoitan, sovitan, soitan selloa ja sähköselloa ja toimin konserttimanagerina.

Seeli, laulaja

Olen monipuolinen laulaja. Äänialani on sellon matalimmista äänistä koloratuuriin, Es – gis3. Laulan klassista ja kevyttä. Lauluohjelmistooni kuuluu klassisella puolella kotimaisista mm. Toivo Kuula, Oskar ja Aarre Merikanto sekä Sibelius. Oopperamaailmasta mm. Verdin, Mozartin, Wagnerin ja Puccinin teokset. Laulan mielelläni myös mm. J. S. Bachin, Bellinin, Brahmsin, Granadosin ja Berion lauluja. Laulunopettajani on oopperalaulaja ja musiikin tohtori Margareta Haverinen. Esiinnyn laulajana kirkoissa ja konserttisaleissa pianistien ja urkurien kanssa. Teen yhteistyötä laulajana mm. urkurien Kalevi Kiviniemen ja Pauliina Hyryn sekä pianisti Kiril Kozlovskin kanssa.

Kevyn musiikin laulajana teen tanssikeikkoja mm. isoilla lavoilla (mm. Lapland Hotelsit) ja konserttisaleissa iskelmäkonsertteja. Laulan mm. Lea Lavenin, Kaija Koon, Whitney Houstonin, Barbra Streisandin, Madonnan, Katri Helenan, Paula Koivuniemen, Vicky Rostin, Kirsi Rannon, Arja Korisevan, Kirkan ym. hittejä.

Seeli, sähkösellisti

Minulta usein kysytään, että miksi soitan sähköselloa. Vastaukseni on, että solistin äänen pitää kantaa koneen soittaman taustamusiikin yli ja se onnistuu vain vahvistetulla soittimella. Hankin Yamaha-merkkisen sähköselloni pari vuotta sitten – soitan sillä myös 1. pop-levylläni Seeli Toivio: Grand Pop. Teen sähkösellokeikkaa myös duona sellisti ja muotisuunnittelija Helena Plathánin kanssa. Yhtyeemme nimi on Absolute Girls. 

Seeli, klassinen sellisti

Aloitin viulunsoitolla 3-vuotiaana, mutta se vaihtui selloon 4-vuotiaana. En tykännyt soittaa viulua. Minusta on yksi ainoa valokuva viulua soittamassa, ja murjotan siinä kuvassa. Sellon kanssa sen sijaan sujuikin paremmin. Opiskelin sellonsoittoa ensin Lahden Päijät-Hämeen konservatoriossa Jouko Paavolan oppilaana. Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla opiskelin Hannu Kiiskin ja Marcel Bergmanin oppilaana, ja yliopistopuolella Erkki Raution ja Martti Rousin luokalla. Ulkomailla olen opiskellut Budapestin Liszt-Akatemiassa Miklós Perényin kanssa sekä Lontoon Royal Academy of Musicissa David Strangen luokalla. Minulla on sellodiplomit ja Royal Academy of Musicista (Dip. R.A.M., Postgraduate Performance) ja Sibelius-Akatemiasta (Musiikin maisterin tutkinto).

Valmistuin musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta, väitöskirjani nimi on Vasen käsi vaikuttaa. Väitöskirjan aiheena sellonsoiton vasemman käden tekniikan kehitys 1700-luvulta nykypäiviin sekä oman vasemman käden tekniikan esittely. Hyödynnän tekniikkaani erityisesti virtuoositeoksissa, kuten mm. Paganinin ja Sarasaten kappaleissa. Sello-ohjelmistooni (teoksia 1600–2000-luvuilta) kuuluu myös viulukappaleita, joista olen tehnyt omat selloversioni: mm. Sarasaten Carmen-fantasia ja Mustalaislaulut, Wieniawskin Scherzo-Tarantella, Bazzinin Vuorenpeikkojen tanssi sekä Paganinin Mooses-fantasia kuuluvat ohjelmistoon.

Klassisena sellistinä esitän mielelläni monipuolista kamarimusiikkia – erityisesti romanttista musiikkia 1800-luvulta. Selloni on yli 200-vuotias Nicholas Didier L’Ainé -sello vuodelta 1810. Olen soittanut sillä 13-vuotiaasta. Olen levyttänyt monta klassista CD-levyä, jotka olen myös tuottanut.

Olen nuoresta asti esiintynyt maailmalla monissa eri maissa, mm. USA:n Carnegie Hallissa kahdesti, Japanissa isoilla kiertueilla sekä Euroopan eri maissa televisiossa ja radiossa. 9-vuotiaana oli solistidebyyttini Lahden konserttitalolla, jolloin esitin Händelin sellokonserton orkesterin solistina. Kyseinen esitys on videolla yhä tallessa! Ehkäpä sen voisi laittaa YouTubeen. Olen osallistunut lukemattomiin sellokilpailuihin. Joskus voitin, joskus jäin alemmille sijoille, ja joskus ei onnistanut ollenkaan. 13-vuotiaana osallistuin ensimmäisiin kilpailuihini, Espoon kamarimusiikkikilpailuun, jonka voitin. Sen jälkeen seurasi useita ns. ”nauhakilpailuja”; Turun sellokilpailuihin osallistuin kahdesti ja soitin finaaleissa. Lontoossa opiskellessani voitin BBC:n ison solistikilpailun. Olin aikoinani myös Suomen edustaja EBU:n solistikilpailussa, jonka televisioidussa finaalissa kisasin Varsovassa.

Nuorena tyttönä tuli käytyä myös useilla mestarikursseilla mm. Wienissä, Lontoossa ja Budapestissa. 16-vuotiaana kiersin Eurooppaa kansainvälisten nuoriso-orkestereiden soolosellistinä. Orkestereita johtivat huippukapellimestarit, kuten mm. Claudio Abbado, Michael Gielen, Mstislav Rostropovitsh ja Peter Eötvös.

Olen perustanut ja ollut perustajajäsen monissa kamariyhtyeissä, mm. Duo Peili (kanteleensoittaja Hedi Viisman kanssa), Duo Toivio-Puusepp (harpisti Lily-Marlene Puuseppin kanssa), Romanttiset Virtuoosit (saksofonisti Olli-Pekka Tuomisalon ja pianisti Risto-Matti Marinin kanssa), Oceanides – Aallottaret (harpisti Lily-Marlene Puuseppin, huilisti Malla Vivolinin, viulisti Linda Hedlundin ja alttoviulisti Maya Egashiran kanssa), Trio Ideale (baritoni Petteri Lehikoisen ja harpisti Lily-Marlene Puuseppin kanssa), ja tietysti oman veljeni Kalle Toivion kanssa Duo Toivio. Kallen kanssa olen esiintynyt lapsuudesta saakka. Hän on pianisti ja urkuri, huippu molemmissa lajeissa. New Yorkin Carnegie Hallissakin ollaan esiinnytty kahdesti.

Yhteistyökumppaneita: puvut, kuvat, meikit, kampaukset, äänitykset…

Minulla on monia yhteistyökumppaneita. Helsingissä liikettään pitävä Nina Orell on hovimeikkaajani ja -kampaajani, ja Maarit Myller on myös tehnyt minulle upeita kuvausmeikkejä. Kuvaajinani toimivat mm. Ville Paul Paasimaa. Edesmennyt isäni, kirurgi Ilkka Toivio (1931–2015) ehti ottaa minusta monta taiteilijakuvaa, joista osaa käytän vieläkin. Pukusuunnittelijani on mm. oopperoissa ja teattereissa suunnittelijana toiminut Eija Mizohata. Äitini Terttu (Tepa) Toivio on myös tehnyt minulle esiintymispukuja. Hannu Lamminmäki Musapaahtimosta tekee kevyen musiikin levyni miksaukset; Matti Heinonen Pro Audile Oy:stä nauhoittaa klassiset levyni ja tekee niiden miksaukset. Levyjeni painopaikka on Z-Trading Helsingissä. Graafikkoni ja nettisivujeni suunnittelija on Minna Hölttä Hyvä Ihme Design. Levyjeni grafiikoista on osin vastannut myös vanhempi veljeni, säveltäjä-huilisti-graafikko Lauri Toivio. Näiden huipputekijöiden lisäksi minulla on monia muita yhteistyökumppaneita eri aloilta.

Seeli vapaa-ajalla

Harrastan liikuntaa: kuntosali, rullaluistelu, maastoluistelu, pyöräily, uinti, laskettelu ja hiihto kuuluvat intohimoihini aina ajan salliessa. Olen hiihtänyt Finlandia-hiihdon (50 km) 4 kertaa. Tykkään myös elokuvista sekä postimerkkeilystä.

Mikä minua tällä hetkellä kiehtoo: Laskettelu ja sisustaminen

Vieraile myös Facebook-sivuillani!

 

Share This

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla että hyväksyt sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön, sekä hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.