Seeli Toivion ja kanteletaiteilija Hedi Viisman Duo Peili konsertoi Paattisten kirkossa tiistaina 3.7.2012.

Lue arvostelut Turun tienoon nettilehdestä täältä

Duo Peili ihastutti Paattisten konsertissa

5.7.2012 10:57 Duo Peili eli sellotaiteilija Seeli Toivio ja kanteletaiteilija Hedi Viisma konsertoivat Paattisten kirkon kesäillan musiikkihetkessä tiistaina. Konsertissa esitettiin tuttuja sävelmiä Armas Järnefeltin Kehtolaulusta Jean Sibeliuksen Valse Tristeen sovitettuna kanteleelle ja sellolle.

Duon nimi, Peili, on peräisin Arvo Pärtin sävellyksestä Peili Peilissä. Samoin duon ensilevytys, Reflections, on nimetty sävellyksen mukaan.
—Pärt on läheinen meille kummallekin. Emme olleet varmoja, miten yleisö pitäisi siitä, koska Pärt on hidas ja pitkä, Viisma kertoi yleisölle konsertin lomassa.
Duo Peili sai alkunsa vuonna 2006 Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilijakoulutuksessa, jossa Toivio ja Viisma valmistelivat tuolloin tohtorintutkintoaan. He saivat idean kanteleen ja sellon muodostamasta soitinkokonaisuudesta. Konsertteja alkoi tulla useita vuodessa. Duo Peilin imagoon kuuluu yhtenä osana musiikillisten rajojen tyylikäs rikkominen sekä uuden luominen.

Kiinnostava kantele
Viisma soittaa rääkkyläläisen kantelemestarin Otto Koistisen vuonna 2010 rakentamaa kromaattista kannelta. Koistinen oli tuolloin 85-vuotias. 61-kielisellä kanteleella voi soittaa nopeita kromaattisia kulkuja kuten pianolla.
Toivion soitin on Nicholas L’Ainé -sello vuodelta 1810. Selloon liittyy tarina. Toivio oli 12-vuotiaana isänsä ja opettajansa kanssa Lontoossa ostamassa selloa. Hän kokeili viikon aikana puolta sataa soitinta. Viimeisenä iltana jäljellä oli viisi selloa, joista piti valita. Viime hetkellä soitinliikkeen edustaja toi vielä yhden sellon, joka oli juuri tullut liikkeeseen. Toivio halusi kokeilla vielä sitäkin. Hän soitti yhden sävelen. Enempää ei tarvittu. Oma soitin oli löytynyt.
Paattisten kirkon yleisö piti kovin kuulemastaan. Konserttiyleisön toiveesta ylimääräisenä numerona esitettiin toiseen kertaan David Popperin Keijukaistanssi.
Konsertin jälkeen Viisma esitteli kanneltaan yleisölle, jota olikin paikalla ilahduttavan runsaslukuisasti.
Kesäillan musiikkihetket jatkuvat ensi tiistaina, jolloin esiintyvät Leena Saarinen, laulu ja Susanna Pajukangas, piano.

– Pekka Remes

 

Share This

Sivustomme käyttää evästeitä.

Ole hyvä ja vahvista alla että hyväksyt sivujen käyttöön liittyvien evästeiden käytön, sekä hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja tästä.